Om Pedavoces

Studentkören Pedavoces är Svenskfinlands enda blandade studentkör. Vi har vår bas vid Åbo Akademi i Vasa.
Just nu har vi runt 40 aktiva sångare, och så gott som alla Vasas högskolor finns representerade i våra led.
Pedavoces dirigeras sedan hösten 2024 av Niels Burgmann.

Studentkören Pedavoces grundades i samband med att lärarutbildningen i Finland akademiserades år 1974. Vid den nya
högskolan i Vasa – Österbottens högskola – uppstod det en efterfrågan på musikverksamhet varpå körens grundare
Per-Håkan Jansson etablerade kören.

Pedavoces_Kören_2

Studentkören Pedavoces grundades i samband med att lärarutbildningen i Finland akademiserades år 1974. Vid den nya högskolan i Vasa – Österbottens högskola – uppstod det en efterfrågan på musikverksamhet varpå körens grundare Per-Håkan Jansson etablerade kören.

Verksamhet

Studentkören Pedavoces är Svenskfinlands enda blandade studentkör. Kören har sin bas vid Åbo Akademi i Vasa och är en specialförening inom Åbo Akademis studentkår. Medlemmarna i Pedavoces studerar vid någon av högskolorna eller universiteten i Vasa, eller är ute i arbetslivet.

Konserter

Sedan 1974 har Pedavoces gett konserter kring adventstid, och numera ges tre adventskonserter. Vasaborna bjuds på julstämning under fredag och lördag inför första advent, och dessutom ger kören en konsert på annan ort. Andra återkommande evenemang är sång på Åbo Akademis inskriptionshögtidligheter i Vasa, att på valborgsmässoafton sjunga in våren på Vasa övningsskolas gymnasiums trappor samt körens vårkonserter. Utöver detta uppträder hela kören eller mindre ensembler på olika konserter, fester eller andra tillställningar.

Repertoar

Studentkören Pedavoces mångsidiga repertoar omfattar både profan och sakral musik, både i äldre och modernare tappning. Till repertoaren hör även folkliga tongångar, och även stamsånger. Kören sjunger upp till åttastämmiga verk och tar sig gärna an nyskriven musik.

Pedavoces lystringssång är Låt alla stämmor klinga. Sången uruppfördes på körens 20-års jubileum 16.4.1994. Musiken är komponerad av körens hovkompositör och hedersmedlem Per Østern, och texten är skriven av Bo Setterlind. Wasa marsch med text av Zacharias Topelius och musik av Karl Collan är också ett viktigt stycke i körens repertoar.

Övningar

Kören övar på onsdagar kl. 17.45-20.30, och efter övningarna samlas medlemmarna för att umgås. Varje termin
innehåller två körhelger varav den ena arrangeras på annan ort. En körhelg i Vasa innebär övning på fredagkväll
och på lördag medan en körhelg på annan ort vanligtvis innebär att åka iväg på fredag och återvända på
söndag.

Inom Studentkören Pedavoces finns även en aktiv manskör och damkör, Mansröster och Pedamer. Målet är att
inom herr- och damstämmorna skapa god stämning, utvecklas musikaliskt både individuellt och som grupp samt
sjunga egen repertoar.

Resor

En kör får synlighet genom konserter, men också genom att delta i festivaler och tävlingar. Pedavoces har deltagit i ett antal dylika evenemang under årens lopp. 2004 tävlade kören i Prag och 2006 bar det av till Malta. En silverplakett blev resultatet i båda dessa tävlingar. 2011 deltog Pedavoces i Cork International Choral Festival på Irland och samma år fick kören också en inbjudan till en festival som endast ordnas vart tredje år i Missoula (MT) i USA. Den resan genomfördes 2013.

Pedavoces_Kören_3

En studentkör har naturligtvis en del studenttraditioner. Till en av de starkaste traditionerna hör trappsången på valborg. Övriga traditioner upprätthåller Pedavoces bl.a. på sina körhelger och på terminernas högtidliga avslutningsfester, dvs. vårfesten och julfesten.

Sitzer under körhelgerna har alltid ett tema som syns både i klädsel och program. Vår- och julfesterna knyter ihop terminernas arbete och firas med sång, tal och program. Den röda tråden för körens sammankomster är naturligtvis stamsångerna som kan klinga 8-stämmigt då det är som bäst. En annan av körens starka traditioner är punschringen. Den innebär att sångarna efter ett uppträdande eller konsert samlas i ring för att tillsammans glädjas över det gemensamt gjorda arbetet.

Dirigenter

Studentkören Pedavoces är Svenskfinlands enda blandade studentkör. Kören har sin bas vid Åbo Akademi i Vasa och är en specialförening inom Åbo Akademis studentkår. Medlemmarna i Pedavoces studerar vid någon av högskolorna eller universiteten i Vasa, eller är ute i arbetslivet.

Pedavoces_Niels-Burgmann

Niels Burgmann

Studentkören Pedavoces leds sedan hösten 2024 av Niels Burgmann. Burgmann har levt i musiken hela sitt liv. Han är född i Tyskland och uppvuxen i Sverige med musicerande föräldrar.

Burgmann har en svensk organistexamen och har studerat vid Sibelius-Akademin i
Helsingfors där hans instrument var orgel. Han komponerar både egen körmusik och
Instrumentalmusik. Burgmann uppträder regelbundet som organist och kammarmusiker runtom i landet och har fått flera priser för sina kompositioner.

För närvarande leder Burgmann Studentkören Pedavoces, Vokalensemblen Röster och Västnyländska kammarkören.

Dan Lönnqvist har musikmagistersexamen med A-examen i orgelspelning vid Sibelius-Akademins kyrkomusikavdelning. Han gav sin debutkonsert i Helsingfors Domkyrka. Lönnqvist har kompletterat sin solistiska utbildning utomlands under ledning av professorerna Hans Fagius (Stockholm), Jon Laukvik (Stuttgart) och Jacques van Oortmerssen (Amsterdam). Dan Lönnqvist har konserterat förutom i de nordiska länderna även i Tyskland, Luxemburg, Schweiz, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien och i USA (Washington National Cathedral).

Lönnqvist fungerar som överlärare och ansvarig för kyrkomusikutbildningen vid Yrkeshögskolan Novias musikutbildning i Jakobstad. Han har hållit mästarkurser i orgelspel i Sverige, Norge, Polen och Italien. Som en del av sin tjänstgöring är han ordförande för den Finlandssvenska Instrumentfonden som utlånar högkvalitativa instrument till begåvade ungdomar. Dan Lönnqvist har fungerat som kammarkören Bel Cantos dirigent sedan starten 1989 och med kören konserterat vid flera festivaler i 10 europeiska länder (www.bcanto.com). Som mångårig ordförande för föreningen Calcanten r.f. har Lönnqvist med föreningen arrangerat musikserien Musik i Sommarkvällen och Jakobs Orgeldagar i Jakobstad. Lönnqvist tilldelades år 2014 Österbottens svenska kulturfonds pris för berikande av kulturlivet i Österbotten samt staden Jakobstads kulturpris 2018.

Maria Timoshenko-Nilsson är en kördirigent med magisterexamen från Saratov State Conservatory i Ryssland. Sedan 2005 har Maria arbetat som dirigent, utbildare och coach vid olika finländska musikinstitutioner. Timoshenko tyckte särskilt mycket om konserterna med Pedavoces där både externa och interna instrumentalister på bland annat orgel, piano, harpa, trummor, kammarorkester, trumpet, triangel och tamburin engagerades. För närvarande arbetar hon med sin doktorsavhandling om notläsningsstrategier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Fokus ligger på kördiregenters och sångares visuella och perceptuella bearbetning av notskrift.

Kerstin Weckström är utbildad musikmagister vid Sibelius-Akademin. Sedan 1986 har hon arbetat som sångpedagog, körledare och tonbildare för olika körer. Sedan 1992 har hon varit ämneslärare i musik på heltid. Under åren 1998–2000 ledde hon Pedavoces och minns med glädje när hon var med om att fira körens 30-årsjubileum 2004.

Barnabas Mebrahtu föddes 1963 i Asmara, Eritrea. Hans musikintresse började redan i ung ålder och han engagerade sig i den lutherska kyrkans ungdomskör. Svenska missionärer uppmärksammade hans talang år 1984 och erbjöd stöd för musikstudier. Han utbildade sig vid Evangeliska Folkhögskolan i Vasa och Svenska konservatoriet i Jakobstad, där han fokuserade på sång, piano, gitarr och körledning. Efter att ha fått en heltidstjänst som musiklärare började han frilansa och ledde Pedavoces 1995–1997. Efter att ha flyttat tillbaka till Eritrea fortsatte han arbeta i musikbranschen, bland annat som rektor för en musikskola och som domare och organisatör för Eritreas “Idol”. I vår har han flyttat tillbaka till sitt andra hemland Finland.

Rainer Holmgård (född 1944) är en tongivande gestalt inom musiklivet i Österbotten. Han har lyft fram Korsholm som en kommun med rikt musikutbud och initierade Musikfestspelen Korsholm, en kammarmusikfestival som hör till de främsta i landet. Utöver Pedavoces har han lett Bragekören i Vasa, varit kapellmästare vid Jakobstads orkester, dirigent för Wasa sångargille och förbundsdirigent för Finlands svenska kyrkosångsförbund. Som kyrkomusiker och tonsättare med över 50 verk har han ofta hämtat inspiration från folkmusiken. Holmgårds betydelsefulla bidrag har belönats med flera hedersutmärkelser, inklusive titeln director musices.

Johan Sundqvist, född 1967 i Nykarleby, började spela piano som barn och ackompanjerade körer i Österbotten redan som 15-åring. Efter studier vid Sibelius-Akademin, där han tog sin musikmagistersexamen 1994, ledde han Walentinakören i Helsingfors 1989–2001 och Pedavoces 2002–2009. Han har belönats med Finlands svenska sång- och musikförbunds dirigentpris ”Långbackapriset” 2008 för sitt arbete med körsång. För närvarande är han lektor i musik vid Korsholms högstadium och gymnasium samt vicedirigent och violinist i Wasa Sinfonietta.

Sören Hakola började sin dirigentbana under sin tid på Konservatoriet i Jakobstad där han snabbt blev fascinerad av kördirigeringens konst. Sin unga ålder till trots tog han över dirigentskapet för Pedavoces där han hängav sig det studentikosa sammanhanget. Erfarenheterna från Pedavoces har han burit med sig genom hela sin karriär. Efter att ha dirigerat körer i Åbo flyttade han tillbaka till Vasa där han sedan 2016 har lett GerbyKören.

Lotta Sundell har en mångsidig musikalisk bakgrund som började med barnsånger och pianolektioner i Villmanstrand. Under sina musikstudier vid Åbo Akademi engagerade hon sig i körer och sångstudier. Efter att ha tagit en tvåårig dirigentkurs började hon dirigera olika typer av körer, både på finska och svenska. Musiken har fortsatt att vara en viktig del av hennes liv och arbete som språkbadsklasslärare. Sången “Det är skönt att sjunga visor”, skriven speciellt för Pedavoces, påminner henne alltid om den glada tiden som sångare i kören.

Per-Håkan “Pelle” Jansson (f. 1943 i Replot) startade Pedavoces verksamhet 1974 i samband med att Pedagogiska fakulteten i Vasa grundades. Med undantag av ett par mellanterminer dirigerade Jansson Pedavoces ända fram till våren 1994. Han ledde kören genom dess första offentliga framträdanden och konserter, inklusive samarbeten med Vasa stadsorkester och turnéer till Tyskland, Luxemburg och Norden.

Jansson utexaminerades som folkskolelärare 1964 varpå han 1973 blev klasslärare med specialisering inom musik. Han tog examen inom musikledning 1977 och blev HuK 1980 varpå han blev musiklärare. Han har studerat dirigering med bland annat Harald Andersén och Fabian Dahlström och haft tonbildning med Gunni Granberg, Leila Kilpinen och Walton Grönroos.

Förutom Pedavoces har Jansson dirigerat Wasa Sångargille (1966-1971) och Vasa Kammarkör (1981-1983). Han har även själv sjungit i kvartetten Los Sombreros (1960-1963), i Vasa Kammarkör (1971-1983) och i Kammarkören Psallite. Förutom körverksamhet har han även fungerat som ledare för PF Big Band (1976-1979).

Jansson var den grundande och drivande kraften i Pedavoces under körens första 20 år. Han lyckades under sin tid etablera och lyfta fram Pedavoces som en av de fem studentkörerna. Flera traditioner som skapades under hans tid existerar fortfarande. Under hans ledning prioriterades en bred och varierande repertoar, särskilt den finlandssvenska och nordiska körsångsskatten, något som han gläds över att ännu ligger som stomme i Pedavoces repertoar.

Låt alla stämmor klinga

Från körens USA-Kanada-turné sommaren 2019, konsert i St John Nepomucene kyrka, New York.

Dir. Maria Timoshenko

Pedavoces lystringssång är “Låt alla stämmor klinga”. Sången uruppfördes på körens 20-års jubileum 16.4.1994. Musiken är komponerad av körens hovkompositör och hedersmedlem Per Østern, och texten är skriven av Bo Setterlind.

Körens historia

I samband med att lärarutbildningen flyttade till Vasa 1974, och Pedagogiska fakulteten uppstod, grundades
även studentkören Pedavoces under ledning av Per-Håkan Jansson.

Tidigare hade lärarutbildningen varit en folkskolelärarutbildning med seminarieskolor i Nykarleby och i Ekenäs. Musiken hade redan varit en stor del av utbildningen tillsammans med matematiken och modersmålen och dess roll i den nya utbildningen var ännu oklar.

Musikverksamheten började med grundandet av Musikföreningen och redan på hösten 1974 hölls den första körövningen, där Jansson dirigerade. Hans dirigentskap kom att fortsätta de tjugo följande åren. Även om lärarutbildningen till en början endast bestod av cirka 100 studerande, hade kören 50 sångare som höll sin första officiella konsert vid advent 1974 inför en liten publik i Trefaldighetskyrkan.

Under de tjugo år Jansson ledde kören etablerades den till en av de fem studentkörerna i Svenskfinland, och samarbete har funnits bland annat i form av finlandssvenska studentsångarstämmor, som ordnades mellan de olika studentkörernas orter.

Pedavoces har årligen hållit åtminstone en adventskonsert i Vasatrakten, och dessutom brukar kören ha en konsert på annan ort. periferikonserter både norr om och söder om Vasa. Adventskonserter har även hållits på sydkusten i bland annat Ekenäs och Borgå, samt i Umeå i Sverige.

Pedavoces_Dan-Lönnqvist

Dessutom hör till studentkörstradition att årligen på valborgsmässoafton inleda våren med den så kallade trappsången (på Övningskolans gymnasies trappor) där vårsånger såsom Glad så som fågeln, Sköna maj och Studentsången sjungs. Denna tradition har liksom adventskonserterna hållits årligen fr.o.m. våren 1975.

Med åren har verksamheten spridit sig förbi lärarutbildningens gränser och idag består Studentkören Pedavoces av sångare från så gott som alla universitet och högskolor i Vasa, även om basen fortfarande är vid Åbo Akademi, som dess blandade studentkör.

Skivor

Pedavoces kör har en mångsidig repertoar som inkluderar både världsliga och sakrala verk. Deras framträdanden sträcker sig från klassiska kompositioner och folkloristiska melodier till moderna arrangemang, vilket visar en blandning av traditionell och samtida körsång.

Pedavoces_Unicornis

Unicornis, 2017

1. Unicornis Captivatur
2. Cantate Domino
3. Nu grönskar det
4. Kung Liljekonvalje
5. Heilig
6. A Spotless Rose
7. Rukous
8. Auringon noustessa
9. This Marriage
10. With a Lily In Your Hand
11. Trilo
12. Nu är morgonljus
13. Mitt hjärta, mitt blommande hus
14. Blinkande stjärna, ljusflammas tåg
15. White in the Moon the Long Road Lies
16. Glad såsom fågeln

Dirigent: Maria Timoshenko
Inspelad på Martin Kantola Audio under 2016 och 2017.
Spår 12, 13 och 14 är en svit skriven av Joel Nilsson som gåva till kören på 40-årsjubileet.

Köp och lyssna här!
Pedavoces_Equinox

Equinox, 2013

1. Prelude
2. Ubi Caritas
3. Northern Lights
4. Ave verum corpus
5. Alleluia
6. Recessional
7. Betraktelse
8. Dagen då vinden vänder
9. Ant han dansa med mig
10. Stormskärs Maja
11. Wasa marsch
12. Dans, drikk med oss
13. Svensk punschsång
14. Venematka
15. Saarella palaa
16. Finlandiahymnen

Dirigent: Maria Timoshenko
Inspelad på Martin Kantola Audio hösten 2012 samt våren 2013.
Spår 4, 7 och 8 nya verk beställda av kören.

Köp och lyssna här!

Och där ljuset är…, 2003

1. Advent
2. Veni, veni Emmanuel
3. Angelus emittitur
4. Dies est laetitiae
5. Gloria
6. Dotter Sion, fröjda dig
7. Bereden väg för Herran
8. När det lider mot jul
9. Jul, jul, strålande jul
10. Arkihuolesi kaikki heitä
11. Rukous
12. Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt
13. Away in a manger
14. God rest ye merry gentlemen
15. Deck the halls
16. We wish you a merry Christmas
17. Julbön
18. Nu tändas tusen juleljus
19. Härlig är jorden
20. Dagen är kommen

Dirigent: Johan Sundqvist
Orgel och piano: Siw Ryde-Höckert
Inspelad på 31.10-1.11.2003 i Brändö kyrka, Vasa.

Köp och lyssna här!

Och där ljuset är…, 2003

1. Låt alla stämmor klinga
2. Det är skönt att sjunga i kör
3. Annandagsmenuett från Tjöck
4. Näcken
5. Tuoll’ on mun kultani
6. Kesäillalla
7. Now is the month of Maying
8. It was a lover and his lass
9. El Grillo
10. Plocka vill jag skogsviol
11. Var är den vän
12. Kärleksvals
13. Kväll
14. Havet låter på ett särskilt sätt
15. Mopsen
16. Båtlåt
17. Négues a katié morin
18. Hayi, Hayi
19. Bort allt vad oro gör
20. Joakim och Susanna

Dirigent: Barnabas Mebrahtu, Per-Håkan Jansson (spår 3 och 5)
Inspelad på Martin Kantola Audio 5-6.4.1997.

Köp och lyssna här!

Körvindar från Vasa, 2006

1. Vasa marsch (Wasa Sångargille & Pohjan Miehet)
2. Venelaulu (Kamarikuoro Sonando)
3. Keinutan kaikua (Kamarikuoro Sonando)
4. Sinikan laulu (Kamarikuoro Sonando)
5. Milloin Pohjolan nähdä saan? (Pohjan Miehet)
6. Sirkka (Pohjan Miehet)
7. Kling, klang, klockan slår (QuinnTon)
8. Det är vackrast när det skymmer (QuinnTon)
9. Metsän puhelu (Sekakuoro Sirpaleet)
10. Kevätunta (Sekakuoro Sirpaleet)
11. Tempus adest floridum (Studentkören Pedavoces)
12. Augustityst (Studentkören Pedavoces)
13. Låt alla stämmor klinga (Studentkören Pedavoces)
14. Suutarinemännän kehtolaulu (Vaasan musiikkiluokkien kuoro)
15. Mehiläinen meiän lintu (Vaasan musiikkiluokkien kuoro)
16. On suuri sun rantas autius (Vaasan musiikkiluokkien kuoro)
17. Sydämeni laulu (Vaasan Ylioppilaskuoro)
18. Iltatunnelma (Vaasan Ylioppilaskuoro)
19. Piirileikkilaulu (Vaasan Ylioppilaskuoro)
20. Röntyskälaulu (Vaasan Ylioppilaskuoro)
21. Hembygds skönhet (Vasa Kammarkör)
22. Du, som blommor sår (Vasa Kammarkör)
23. Smultronbacken (Vasa Kammarkör)
24. Vasanamnet (Wasa Sångargille)
25. Litet impromptu (Wasa Sångargille)
26. Marssnön (Wasa Sångargille)
27. Vaasan marssi (Pohjan Miehet & Wasa Sångargille)

Pedavoces dirigerades av Johan Sundqvist.
Inspelad 2006.

Köp och lyssna här!
Studentkören Pedavoces
Integritetsöversikt

Den här webbplatsen använder cookies för att vi ska kunna erbjuda dig den bästa användarupplevelsen. Cookie-information lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats samt hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.